E-Dönüşüm’ün Kocaeli’ndeki Adresi

kocaeli-izmit-eimza-edonusum

E-Dönüşüm Nedir?

E-Dönüşüm’ü kısaca açıklamak gerekirse; bilgisayar ve internet teknolojilerinin hızla geliştiği, Bilgi Çağı olarak adlandırdığımız ve yaşadığımız zaman bu zaman diliminde fiziksel olarak yaptığımız bir takım kamu – devlet işlerinin bilgisayar ve internet ortamına tanışıp yine bu ortamda yapılabilmesi demektir.

E-Devlet ve Bilgi Toplumu kapsamında Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), E-İmza, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter ile mahkeme tebliğlerini, ilgili kamu kurumu yazışmalarını ve tebliğlerini, şirketlerin mali bildirimleri gibi bir çok kamu tebliğleri ve bildirimleri artık internet ortamında yapmaya başlayıp, ilgili şirketler için zorunlu hale getirmiştir.

E-Dönüşüm ile devlet; Bilgi Çağı’nda şeffaflaşmayı, elektronik ortamda yapılacak bildirimler ile kağıt, enerji ve zaman tasarrufu yapmayı hedeflemektedir.

E-Dönüşüm, küresel ısınmanın baş gösterdiği günümüzde doğa dostu çözümler bütünüdür.


Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir.


e-İmza Nedir?

E-İmza günlük hayatımızda kullandığımız, elle kağıt üzerine atılan ıslak imza ile aynı anlamı sahip olan UYAP, MERSİS, TİTUBB, E-Reçete, KEP*, E-Çed, E-Haciz, Ekap, Asbis, Savtag, Dtm gibi bir çok E-Devlet ve özel kurumlarda kullanılan elektronik imzalama biçimidir.

(Kayıtlı Elektronik Posta – KEP kullanabilmek için E-İmza gerekmektedir.)


e-Fatura Nedir?

E-Fatura, belirli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlaya, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip elektronik belgedir.


e-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura, faturaların 10 yıl boyunca saklanması gereken ikinci nüshalarının ve ilgili belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasını ve muhafaza edilmesini; gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan bir hizmettir. Faturanın birinci nüshasını da müşterinin istemesi halinde elektronik yolla iletilmesine imkan vermektedir.


e-Defter Nedir?

E-Defter, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan kayıtlar bütünüdür.


e-Saklama Nedir?

E-Saklama; resmi, hukuki ve ticari her türlü belgenin elektronik ortamda yasal geçerli ve güvenli şekilde uzun süreli saklanmasını ve istendiğinde bu belgelere kolay ulaşılabilir olmasını sağlayan sistemdir.

Elektrik, Doğalgaz Dağıtım ve Perakende Firmaları dikkat, EPDK KEP Dönemi başlıyor!
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), 01.01.2016 tarihinden itibaren elektrik ve doğalgaz dağıtım ve perakende lisansı verdiği şirketlerle ve kamu kurumlarıyla kurum olarak yazışmalarını, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi üzerinden e-yazışma paketi olarak gönderip alacak şekilde yapma kararı aldı.

EPDK, kendi kurum web sitesi, BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi), CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı üzerinden gelen bilgi edinme ve şikâyet başvurularını ilgili lisans sahibi şirkete KEP üzerinden e-yazışma paketi (EYP) olarak iletip, yine EYP olarak KEP üzerinden yanıtlanmasını sağlayacak projeyi başlattı.

EPDK, bu sayede posta yoluyla meydana gelecek gecikmelerin önüne geçmeyi ve istatiksel çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesini sağlamayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, ilgili lisans sahiplerinin 1 Ekim 2015 tarihine kadar kurumsal KEP adreslerini EPDK’ya yazılı olarak bildirmeleri ve 1 Aralık 2015 tarihine kadar da e-yazışma için gerekli teknik alt yapı çalışmalarını ve testlerini tamamlayıp çalışır hale getirmeleri ve yıl sonuna kadar canlıya geçiş için EPDK’dan yazılı onay alarak 1 Ocak 2016 sistemi kullanmaya başlamaları gerekiyor.

E-Ticaret firmaları için Kayıtlı Elektronik Posta zorunluluğu getirildi!
26 Ağustos 2015 tarihli resmi gazetede, 29457 sayı numarasıyla yayınlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” ile; elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere tebligata elverişli KEP adresi bulundurmak ve bu bilgiyi ana sayfasında “İletişim” başlığı altında sunmak zorunluluğu getirildi.

Yönetmelik, yayım tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu yönetmeliğin yürürlüğünden önce kendine ait elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların, yükümlülüklerini yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yerine getirmeleri gerekmektedir.

Cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 1 Ocak 2016’ya kadar E-Fatura ve E-Defter’e geçmek zorunda!
20.06.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 454 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre E-Fatura ve e-Defter mükelleflerinin zorunluluk kapsamı yeniden düzenlendi. Düzenlemeye göre:

· 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.01.2016 tarihinden itibaren,
· 2015 veya takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren,
· 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I (1) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler (Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.)
· Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III (3) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler 2014 hesap döneminde bu şartı sağlıyorlarsa 01.01.2016 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır.

Bu düzenlemeye göre 30.000’e yakın yeni mükellefin kapsama dahil olması bekleniyor.

Söz konusu tebliğe ulaşmak için: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/06/20150620-18.htm